Süleyman Seba Büyük Bir Değerdir

Beşiktaş camiası, Süleyman Ağbi’sini kaybetti… Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün Onursal Başkanı ve Divan Kurulu Üyesi olarak yaşama gözlerini yuman büyük spor adamı Süleyman Seba, 1984-2000 yılları arasında olmak üzere, 16 yıl boyunca başkanlık koltuğunda oturarak Beşiktaş tarihinin en uzun süre görev yapan başkanı oldu.
Süleyman Seba, gençlik yıllarında Beşiktaş’ta profesyonel futbol yaşamına başladı ve yaşadığı sakatlık nedeniyle futbola 28 yaşında veda etmek zorunda kaldı. Futbolu bıraktıktan kısa bir süre sonra Beşiktaş’a genel kurul üyesi oldu ve uzun süre boyunca kulübün yönetiminde aktif olarak görev aldıktan sonra, 1984 yılında Başkan oldu.
Süleyman Seba başkan olduğunda Beşiktaş Jimnastik Kulübü; amigoların yönetimde söz sahibi olduğu, çıkarcı çevreler tarafından sarılmış, çok yüksek düzeyde borcun içine batmış, sporcularının antrenman yapabilecekleri düzgün bir tesise bile sahip olmayan; adı çok büyük olmakla birlikte kurumsal açıdan son derece küçük kalmış bir kurumdu. Kulübün yönetimsel faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde sürdürmesini sağlayacak yeterlilikte bir kulüp binası bile yoktu. Süleyman Seba’nın önderliğinde biraraya gelen Beşiktaş gönüllüleri, 16 yıl boyunca Beşiktaş’ı 1984 yılında bulunduğu yerden kaldırıp, bugün bulunduğu noktaya getirdiler.
Süleyman Seba; kulübün yönetimsel yapısını güçlendirerek, camiayı büyük ve güçlü bir kurum haline getirdi. Hizmete açtığı tesislerle Beşiktaşlı sporcuları layık oldukları çalışma şartlarına kavuşturdu. İş merkezi gibi büyük yatırımlarla kulübe, kendi kaynaklarıyla gelir elde edebilme olanağı sundu. Beşiktaş camiasının ufkunu genişletti, kulübü daha ileri noktalara taşıma amacı güden genç kuşak Beşiktaşlılara vizyon kazandırdı. Beşiktaşlı taraftarlara Beşiktaş’ı nasıl desteklemeleri gerektiğini öğretti. Futbol dalında kazanılan başarılarla Beşiktaş’ı diğer iki büyük takım ile denk seviyeye getirdi. Kısacası; Süleyman Ağbi, Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün kaderini değiştirdi.
Süleyman Seba; kişiliği ve değerleri ile Beşiktaş camiasının “Beşiktaşlılık Duruşu” olarak adlandırdığı ülkünün simgesidir. Tüm sporseverler için örnek bir insandır ve tüm spor kulübü yöneticileri için liderlik ilkeleri incelenmesi gereken kuraldışı bir yöneticidir. Türk spor dünyası Süleyman Seba’nın Türkiye’ye miras bıraktığı değerlere sahip çıkmalı ve genç kuşaklara aktarmalıdır.
Süleyman Seba’yı sözcüklere sığdırmak çok zor. Ne kadar yazsak, ne kadar anlatsak az gelir. Bir daha eşi benzeri gelmeyecek, çok önemli bir insanımızı kaybettik. Bize düşen, kültürel ve ahlaki erozyon yaşanmakta olan spor dünyamızda, Süleyman Seba’nın adını ve ilkelerini yaşatmaktır. Hepimizin başı sağolsun.
Yayın Tarihi: 16.08.2014
Yayın Ortamı: Spor Kritik (www.sporkritik.net)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder