Beko Basketbol Ligi'nde Yabancı Oyuncu Kontenjanı

Türkiye Basketbol Federasyonu geçtiğimiz hafta aldığı kararla Beko Basketbol Ligi’nde uygulanan yabancı kontenjanına ilişkin yeni bir düzenleme getirdi. Bu yıla kadar 3+3 şeklinde uygulanan yabancı oyuncu kontenjanı kuralı, 5+0 olarak değiştirildi. Daha önceki uygulamaya göre, takımlar kadrolarında toplam 6 oyuncu bulundurabiliyorlardı ama maç sırasında en fazla 3 yabancı oyuncu saha içinde bulunabiliyor, geri kalan 3’ü bench’te oturuyordu. Yapılan değişiklik sonucunda artık takımlar 5 yabancı oyuncuyu aynı anda oynatabilme olanağına sahip oldular.
Yunanistan, 80’li yılların başında yaptığı büyük atakla hem ulusal takımlar hem kulüpler düzeyinde büyük başarılar kazanarak Avrupa basketbolunun önde gelen ekollerinden birisi olmayı başardı. Yunanistan'daki sisteme göre, basketbol federasyonu ile eğitim bakanlığının ortak çalışması ile tüm liselerde yetenekli öğrenciler beden eğitim derslerinde saptanıyor ve basketbol kulüplerinin altyapılarına yönlendirilerek profesyonel basketbolcu olarak yetiştiriliyorlar.
Türkiye’nin basketbolda güçlü bir altyapı sistemi yok. Oyuncu yetiştiren kulüp sayısı oldukça sınırlı olduğu için Türk basketbolunun kaderi 9-10 kulübün altyapıya ayırdıkları kaynak ve ilgiye bağlı. Basketbol Federasyonu’nun yaptığı son değişiklik öncelikle büyük bütçeli kulüplerin işine gelecektir. Zira, kadrolarına 5 süper yabancı oyuncu katarak ulusal düzeyde diğer takımları ezme imkanına kavuştular. ULEB ve FIBA’nın şampiyonalarında ise başarı grafiklerinin ne derece değişeceğini zamanla göreceğiz. Anadolu kulüpleri yıllarca Türk oyuncuların maliyetinin yabancı oyuncuların maliyetinden yüksek olmasından şikayet ettikleri için bu kararın onları da rahatlatacağına inanıyorum. Kulüplerin yabancı oyuncuları tercih etmesi nedeniyle iyi kadrolarda yer bulmakta zorlanan Türk oyuncular, ücretlerinde indirime gitmek veya Avrupa liglerinde oynamak seçeneklerinden birini seçmek zorunda kalacaklar.
Avrupa’daki diğer liglere bakarsak, yabancı oyuncu sınırlamasının gevşetilmesinin kulüpler düzeyinde uluslararası başarıları arttırdığı bir gerçektir ama Türkiye gibi altyapı sistemi zayıf ülkelerde, bu uygulamanın ulusal takımlar düzeyinde gerilemeye neden olacağını düşünüyorum. Türk basketbolu, Türk futbolunun aksine Almanya ve Hollanda gibi dış kaynaklardan yaralanma olanağına sahip olmadığı için ulusal takım düzeyinde zayıflacaktır. Ulusal takım başarısı kulüp düzeyindeki başarılardan daha önemli olduğu için Basketbol Federasyonu’nun yanlış bir karar aldığını düşünüyorum. Kararın olumlu ve olumsuz etkilerini zamanla göreceğiz. Yanıldığımı umarım…
Yayın Tarihi: 08.06.2014
Yayın Ortamı: Spor Kritik (www.sporkritik.net)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder