2014 Dünya Kupası Başlarken...

12 Haziran’da dünyanın en büyük spor şöleni başlıyor: 2014 Dünya Kupası… Tüm futbolseverler bir ay boyunca futbola doyacak, gollerle coşacak, galibiyetlere sevinecek, yenilgilere üzülecek. Hangi ülke şampiyon olursa olsun, herkes futbol anılarına bir dünya kupası daha katmanın mutluluğunu yaşayacak.
Kupanın Amerika kıtasında oynanması nedeniyle hava şartlarına ve genel atmosfere uyum açısından Amerika takımları daha avantajlı görünüyor. Her dünya kupasında olduğu gibi Brezilya kupanın favorilerinden birisi olarak göze çarpıyor. Dünyanın en büyük futbol ekollerinden birisi olması nedeniyle Brezilya’yı favoriler arasına yazmak  son derece doğal alsa da, daha önce şampiyonluk kazanmış olan kadroları ile 2014 kadrosunu karşılaştırdığımızda Brezilya, ev sahibi avantajına rağmen zorlanacağa benziyor. Lionel Messi, 1986 Dünya Kupası’nda Diego Maradona gibi olağanüstü seviyede performans gösterdiği takdirde Arjantin üçüncü dünya şampiyonluğunu kazanabilir gibi görünüyor ama takımın savunma hattındaki zaafiyet ve Messi’nin Barça’da gösterdiği performansı şu ana kadar ulusal takımda gösterememiş olması Arjantin açısından düşündürücü noktalar. Brezilya’ya Dünya Şampiyonu ünvanıyla gelen İspanya iki dönem üstüste Avrupa Şampiyonu olmanın da verdiği ek güvenle favoriler içerisinde farklı bir yere sahip. Birçok futbolsever İspanya’nın dünya şampiyonluğu ünvanını yineleyeceğine inansa da, İspanya kadro zenginliği ve performans açısından 2012 Avrupa Kupası’ndaki durumundan aşağıda görünüyor ama yine de İspanya şampiyonanın en büyük favorisi. Almanya, Joachim Löw’ün önderliğinde Alman Ulusal Takımına seçilme niteliklerini yeniden tanımlayarak ulusal futboluna çok sayıda yetenek kazandırdı ve futbol kalitesi açısından 90’lı yılların sonunda kaybettiği saygın konumuna yeniden yerleşti. 2002 Dünya Kupası’ndan beri büyük turnuvalarda final oynayamamış olsa da kadro kalitesi ve form durumu açısından bakıldığında şampiyonluk favorileri arasına konulmaması mümkün değil. Hesaplar tutarsa, yarı final eşleşmeleri Brezilya-Almanya ve İspanya-Arjantin şeklinde olacak.
Hepimizin bildiği gibi, her dünya kupası beklenmedik sonuçlara gebedir ve sürpriz sonuçlar bu şampiyonanın en güzel yanıdır. Her dünya kupasında sürpriz takımlar parlar; favorileri yener, dengeleri bozar, bahisleri altüst eder… 2014 Dünya Kupası’nın sürpriz takımları kimler olabilir? Kolombiya, Uruguay, Belçika, Şili ve Bosna-Hersek’in bu kupanın sürpriz takımları arasına girme şansları çok yüksek. Bu takımlardan birisi yarı final oynayabilir veya aldığı puanlarla birinci tur sonrası eşleşmeleri beklenmedik bir şekilde değiştirebilir. Gruplara baktığımızda en ilgi çekici eşleşmenin ikinci turda yaşanabileceğini görüyoruz. Kadrosunda Vargas, Sanchez, Vidal, Silva, Isla, Bravo gibi yıldızları barındıran Şili, İspanya’dan ve Hollanda’dan puan alabilirse, iki şampiyonluk adayı Brezilya ve İspanya ikinci turda eşleşebilir.
Ulusal takımların gösterdikleri performansın yanında kupanın yıldız futbolcularının kimler olacağı da ayrı bir merak konusu… 2013 yılında Dünyanın En İyi Futbolcusu seçilen Ronaldo, Los Galacticos’ta gösterdiği performansı Portekiz Ulusal Takımı’nda gösterebilecek mi? Messi, Barcelona’da gösterdiği olağanüstü performansın ne kadarını Arjantin Ulusal Takımı’nda sergileyebilecek? Neimar beklenen patlamayı yapabilecek mi? Ayrıca, performansları ilgiyle izlenecek yıldızların yanında, kupada gösterdiği performansla yıldızlaşıp futbol dünyasına yeni heyecanlar katacak yeni yetenekleri de keşfetme fırsatı bulacağız.
Tüm futbolseverlerin bayramı kutlu olsun… Yepyeni bir şölen geliyor… Hem de Brezilya gibi karnavalıyla ünlü, eşsiz bir eğlence diyarında…
Yayın Tarihi: 28.05.2014
Yayın Ortamı: Spor Kritik (www.sporkritik.net)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder